Samenwerkingsverband voor primair onderwijs
X

Wetswijzigingen in 2025

In januari 2025 treedt de Wet versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs in werking. De wet is gericht op het verbeteren van de invloed en rechten van ouders en leerlingen binnen het passend onderwijs, zodat er meer transparantie en samenwerking ontstaat. We vatten de belangrijkste punten voor je samen!

  1. Ieder samenwerkingsverband moet per 1 januari een ouder- en jeugdsteunpunt hebben: Samenwerkingsverbanden krijgen de plicht om ouders duidelijk en volledig te informeren over de mogelijkheden van passend onderwijs en de beschikbare ondersteuningsopties. Elk samenwerkingsverband moet vanaf 1 januari 2025 dan ook een ouder- en jeugdsteunpunt hebben. Ouders en leerlingen krijgen daarmee toegang tot een onafhankelijk steunpunt waar ze advies kunnen inwinnen en ondersteuning kunnen aanvragen bij het vinden van passende oplossingen in het onderwijs. Ons Ouder- en Jeugdsteunpunt (Steunpunt Midden Gelderland) vind je hier!
  2. Meer inspraak voor ouders en leerlingen per 1 augustus: Ouders en leerlingen krijgen per 1 augustus 2025 meer zeggenschap over het ontwikkelingsperspectief (OPP). Het OPP omschrijft onder meer de leerdoelen, extra ondersteuning en de begeleiding die een leerling ontvangt. Vanaf volgend jaar wordt van scholen verwacht dat zij hoorrecht voor leerlingen organiseren. Dit betekent dat leerlingen gevraagd wordt of zij willen praten over het OPP, over hun eigen ontwikkeling en over de ondersteuning die zij nodig hebben. Leerlingen moeten worden gehoord in alle fasen rondom het OPP: opstellen, bijstellen, vaststellen en evalueren. Leerlingen hebben zelf vaak een goed beeld van wat ze nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Ook ouders kunnen actiever meedenken over de ondersteuning die hun kind nodig heeft.
  3. Schoolondersteuningsprofiel (SOP) vervalt per 1 augustus: Het SOP waarin de ondersteuning staat die de school biedt, vervalt per 1 augustus 2025. In plaats hiervan neemt de school het ondersteuningsaanbod (zowel de basisondersteuning als de extra ondersteuning) op in de schoolgids, waardoor het makkelijker te vinden zal zijn voor ouders en leerlingen. In plaats van eens in de vier jaar zal de informatie over het aanbod ieder jaar worden bijgewerkt. Voordat het aanbod wordt opgenomen in de schoolgids, wordt aan leerlingen gevraagd wat zij vinden van de ondersteuning die de school kan bieden. In schooljaar 2024-2025 is het SOP als apart document nog wel verplicht.

Meer info over de wetswijzigingen lees je hier.